• Ijsvogeltje

  Ijsvogeltje

 • Een makhok in wording

  Een makhok in wording

 • Winterse kooi

  Winterse kooi

 • Groene specht

  Groene specht

Eendenkooi Maaspoort bestaat 350 jaar!

Bezoek de open dag!

In het Burgemeester Van Zwietenpark ligt, midden in de wijk Maaspoort, een eeuwenoude eendenkooi verscholen. Omgeven door een brede sloot, waardoor de eendenkooi is afgesloten als stiltegebied. De eendenkooi is aangelegd in 1672. Dit jaar bestaat de eendenkooi 350 jaar! Dit willen we graag vieren en we nodigen iedereen uit voor een open dag waarop je met eigen ogen kan zien hoe mooi deze eendenkooi is.

Op 16 oktober kunt u tussen 9.30 en 15.00 dit onbekende maar o zo mooie pareltje van ’s-Hertogenbosch ontdekken. Er worden die dag geen rondleidingen gegeven, maar je mag zelf over de paden door de eendenkooi lopen en genieten van een onverwacht, prachtig stukje natuur en u kunt het in 2012 herbouwde kooihuisje bewonderen. Er zijn vrijwilligers aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Tevens vinden er demonstraties plaats van broedkorven vlechten en rietmatten maken. Kortom, een uniek kijkje ‘achter de schermen’ van deze eendenkooi, een cultuurhistorisch natuurmonument uit 1672.

De bomen met naderende herfstkleuren in vele kleurschakeringen, op zondag 16 oktober hopelijk met blauwe luchten en een zonnetje. Wuivend riet, bloeiende planten en nog veel meer. Wellicht een glimp van het ijsvogeltje of de bever, of is de roep van een groene specht te horen.

U vindt de Eendenkooi Maaspoort in het Burgemeester Van Zwietenpark. Langs het fietspad dat parallel loopt aan de A59 ziet u aan de zuidkant van de eendenkooi een steiger met bruggetje. Aan de borden kunt u zien dat dit de ingang van de eendenkooi is. Uw auto kunt u parkeren bij de Hazenburgstede achter het gebouw van de scouting DEBONO (op 500 meter afstand). Klik hier voor meer route-informatie.
Het is een natuurgebied; denk aan uw kleding en schoeisel.
Bezoek de andere pagina's van deze website voor meer informatie over de historie van de eendenkooi en de stichting. Voor meer informatie kunt u terecht bij Rut Stokman.